W odpowiedzi na rosnącą świadomość znaczenia mikrobioty jelitowej dla zdrowia człowieka oraz związane z tym pytania zadawane nam przez konsumentów przedstawiamy cykl artykułów napisanych przez dr n. biol. med. Patrycję Szachtę - Dyrektor ds. naukowych Centrum Medycznego Vitaimmun w Poznaniu. Artykuły przedstawiają aktualny stan wiedzy dotyczący fizjologicznej roli mikrobioty przewodu pokarmowego, jak również czynników, które mogą wpływać korzystnie lub nie - na jej skład i funkcję.
Treść artykułów ma charakter popularnonaukowy i nie odnosi się do działania leczniczego produktu Lakcid Forte opisanego w jego Charakterystyce.
Mówiąc o probiotyku i prebiotyku należy już na wstępie zaznaczyć, że jest to doskonały, idealnie uzupełniający się duet. Aby wyjaśnić dokładne różnice między owymi pojęciami oraz wskazać powody dla których probiotyk i prebiotyk tak doskonale współdziałają należy przytoczyć definicję obu substancji.
Probiotyki to żywe szczepy bakterii o określonych, udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych. Podawane doustnie, w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt na zdrowie gospodarza. Pożądane efekty suplementacji probiotykami wynikają przede wszystkim z ich korzystnego wpływu na mikroflorę jelitową gospodarza – czyli tzw. "superorgan bakteryjny" zlokalizowany w jelicie grubym. W stanie zachowanego zdrowia bakterie jelitowe stanowiące podstawę mikrobioty oddają nam nieocenione zasługi – wpływają korzystnie na układ immunologiczny, biorą udział w syntezie witamin z grupy B i K i szeregu innych korzystnych metabolitów, regulują perystaltykę i sprzyjają regeneracji nabłonka jelitowego.
Niestety na ten niezwykle cenny ekosystem każdego dnia wpływa szereg uszkadzających czynników, co w długofalowej perspektywie doprowadzić może do przerostu bakterii potencjalnie chorobotwórczych i pojawienia się stanu tzw. dysbiozy jelitowej.
Dysbioza jelitowa uznawana jest za jeden z istotnych czynników sprzyjających rozwojowi szeregu problemów zdrowotnych. Zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej obserwowane jest miedzy innymi u pacjentów z problemami ze strony przewodu pokarmowego (np. zespół jelita nadwrażliwego), chorobami alergicznymi i atopią, zespołem chronicznego zmęczenia, a nawet nadwagą, otyłością czy stanami depresyjnymi.
Z tego względu coraz częściej sięgamy po probiotyki, które nazwać możemy "lekami" na uszkodzoną mikroflorę jelitową. Stosowanie probiotyków wysokiej jakości (tj. zawierających określoną liczbę bakterii o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych) zapobiega lub wspomaga odbudowę uszkodzonej mikroflory jelitowej.
Pamiętajmy jednak, iż aby probiotyk – będący żywą bakterią - mógł działać potrzebuje do tego odpowiedniej porcji "paliwa" – czyli pożywienia. Pokarm taki jest również niezbędny dla namnożenia naszych własnych bakterii jelitowych, będących trzonem zdrowej mikroflory. I tu z pomocą przychodzą właśnie prebiotyki, będące niczym innym jak posiłkiem dla dobrych bakterii jelitowych i bakterii zawartych w probiotyku.
Według obowiązującej definicji prebiotyki to niepodlegające trawieniu przez endogenne enzymy składniki żywności, selektywnie pobudzające wzrost lub aktywność bakterii autochtonicznych w przewodzie pokarmowym, co wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie gospodarza.
Innymi słowy, prebiotyk to te elementy żywności, których nie rozkładamy za pomocą własnych enzymów, natomiast z powodzeniem wykorzystują je prozdrowotne bakterie jelitowe. Przy dostarczaniu odpowiedniej ilości prebiotyków w codziennej diecie nasza mikrobiota jest doskonale odżywiona, dzięki czemu prawdopodobieństwo rozwoju dysbiozy jest znacznie niższe. Widzimy więc, iż stwierdzenie że nie ma zdrowego mikrobiomu bez zdrowej diety w żadnym wypadku nie jest przesadzone.
Doskonałym źródłem prebiotyków w diecie są: czosnek, cykoria, karczochy, szparagi, cebula czy też banany. W celu wzbogacenia naszego codziennego jadłospisu w dodatkowe źródła prebiotyków warto rozważyć sięgnięcie po suplementy, zawierające prebiotyki takie jak: inulina, FOS, GOS, skrobia oporna.
Na rynku suplementów ponadto często spotkać można preparaty łączone, zawierające w swym składzie zarówno probiotyk jak i prebiotyk. Połączenie takie nosi nazwę synbiotyku.
AUTOR:
Dr n. biol. med. Patrycja Szachta
LAK/040/08-2019
Szczepy Lactobacillus rhamnosus obecne w produkcie leczniczym Lakcid Forte, podobnie jak inne bakterie kwasu mlekowego kolonizują śluzówkę jelit i normalizują skład mikroflory przewodu pokarmowego zwłaszcza po jego wyjałowieniu w wyniku stosowania antybiotykoterapii.
Nie należy przypisywać produktowi Lakcid Forte działań oraz zastosowań innych niż wskazane w punktach 4.1 oraz 5.1 Charakterystyki Produktu Leczniczego.
Produkt Lakcid Forte wskazany jest do stosowania: